کد خبر : ۲۲۰۴۵۱ تاریخ خبر: ۱۳۹۵/۰۲/۲۸ ساعت ۱۲:۴۴


رقابت بر سر انتخاب رئیس مجلس به رفاقت انتخاباتی تبدیل می شود؟!

یکی از چالش‌های اساسی در پساانتخابات مجلس دهم، بحث پیروز انتخابات و یا به عبارت دیگر، اکثریت کرسی‌های مجلس بود. به این ترتیب، دو راهکار برای حل معضل انتخاب رئیس مجلس دهم بیشتر قابل تصور نیست؛ یکی اینکه در ‌‌نهایت دو طرف تصمیم نهایی را به صحن علنی واگذار کنند یا آنکه دو طرف به راهکاری برای تعامل و همکاری دست یابند.

با پایان مبارزات انتخاباتی مجلس شورای اسلامی، بحث انتخاب رئیس و هیأت رئیسه مجلس داغ داغ است. با توجه به اینکه بییش از ۷۵ درصد نمایندگان مجلس نهم در مجلس دهم حضور ندارند، باعث می‌شود که بدون تردید چیدمان در هیأت رئیسه مجلس تغییر یابد.
یکی از چالش‌های اساسی در پساانتخابات مجلس دهم، بحث پیروز انتخابات و یا به عبارت دیگر، اکثریت کرسی‌های مجلس بود که در این رابطه کشمکش جدی میان اصولگرایان و اصلاح طلبان شکل گرفت و هر یک با استناد به دلایلی خود را اکثریت مجلس قلمداد می‌کردند.
اما به تدریج مشخص شد که با توجه به نهادینه نشدن موضوع حزب و حزب گرایی تشخیص اکثریت مجلس کار چندان آسانی نخواهد بود. در همین راستا در چند روز اخیر شاهد هستیم بحث پیروز انتخابات کمتر به چشم می‌خورد و همگان منتظر روز تشکیل مجلس دهم هستند تا ببیند چه اتفاقی می‌افتد. در واقع این روز‌ها دو طرف به این نتیجه رسیده‌اند که هیچ یک از طرف‌ها نمی‌توانند به طور قطع و یقین بگویند که پیروز قطعی بوده‌اند.
با این حال به نظر می‌رسد اصولگرایان و اصلاح طلبان برای ریاست مجلس دهم، تصمیم قطعی خود را گرفته‌اند. اصولگرایان علی لاریجانی را کاندیدای خود معرفی می‌کنند. اصلاح طلبان هم بدون تردید اعلام می‌کنند که گزینه نهایی آن‌ها محمدرضا عارف خواهد بود.
به این ترتیب، دو راهکار برای حل معضل انتخاب رئیس مجلس دهم بیشتر قابل تصور نیست؛ یکی اینکه در ‌‌نهایت دو طرف تصمیم نهایی را به صحن علنی واگذار کنند یا به راهکاری برای تعامل و همکاری دست پیدا نمایند؛ به عبارت دیگر، به جای اینکه با هم به رقابت بپردازند با هم به رفاقت بپردازند!
تکلیف موضوع رقابت مشخص است. اگر تصمیم به اتخاذ این رویکرد گرفته شود، باید در روزهای آینده شاهد کشمکش‌های بیشتری میان دو طرف و احیاناً جنجال باشیم؛ اما این روند نشان می‌دهد که دو طرف تاکنون به دنبال رقابت نبوده‌اند و درصدد پیدا کردن راهکاری برای برون رفت از این موضوع هستند.
در همین راستاست که از ابتدا شاهد بودیم راهکارهای فراوانی برای حل این موضوع پیشنهاد شد. برخی پیشنهاد دادند که ریاست مجلس در هر سال جابجا شود. یک سال آقای لاریجانی و یک سال آقای عارف رئیس شود. حتی برخی این موضوع را تئوریزه کردند و عنوان داشتند که مجلس دهم جدال دو گروه برجامیان و نابرجامیان است. اما چون آقای عارف و لاریجانی هر دو از گروه برجامیان هستند، پس رقابت میان این دو معنا ندارد!
در هیمن زمینه، به تازگی محمدرضا تابش از اصلاح طلبان راه یافته به مجلس نیز روایتی از یک پیشنهاد در همین زمینه انجام داده است. تابش در توضیح پیشنهاد مذاکره ۵ به ۵ اصلاح‌طلبان و اصولگرایان می‌گوید که بعد از مشخص‌شدن نتیجه دوره اول انتخابات در جلساتی که به‌ عنوان جلسات تعامل روز شنبه‌ها در دفتر دکتر عارف تشکیل می‌شد، تصمیم گرفتیم و آقای عارف هم تأیید کرد تا یک کمیته پنج ‌نفره برای تعامل بین دو فراکسیون امید و اصولگرایان تشکیل شود.
این نماینده در ادامه توضیح این رویکرد بیان می‌دارد که بنده خواستار تسریع در معرفی افراد از سوی فراکسیون اصولگرایان بوده‌ام و آقای لاریجانی هم قولی دادند و البته بعد از نطق آقای جلالی هم مجددا به ایشان گفتم که پنج نفر فراکسیون امید مشخص هستند و پنج نفر فراکسیون اصولگرایان نیز انتخاب شوند تا با یکدیگر بنشینیم و با تعاملی، مکانیزم‌های مشخصی را در نظر بگیریم تا افراد با‌صلاحیت، مناصب مهم مجلس را بر عهده بگیرند و مدیریت مجلس آینده از یک عقلانیت و وزانت برخوردار باشد تا بتواند خواسته‌های مردم را محقق کند.
این سخنان نشان می‌دهد که اصلاح طلبان و اصولگرایان تصمیم گرفته‌اند، به جای رقابت، رفاقت مدبرانه را در دستور کار قرار دهند تا بتوانند به یک مکانیزم صحیح در ادره مجلس دست پیدا نمایند؛ اما باید منتظر بود که آیا این تجربه جدید سیاسی در فضای عمومی کشور قابل اجرا خواهد بود یا در ‌‌نهایت شاهد رقابت میان این دو طیف بر سر هیأت رئیسه مجلس خواهیم بود.

تابناک

برچسب ها: مجلس شورای اسلامی رئیس مجلس عارف لاریجانی مجلس دهم